Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

«Δίκαιο είναι το συμφέρον του Ισχυρού»

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Μετά το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «DER SPIEGEL» με τη φιγούρα του αμερικανού προέδρου στο μεσαίο υψωμένο δάχτυλο του χεριού με τη λεζάντα «Αντίο Ευρώπη» και τον τίτλο του... εσωτερικού κύριου άρθρου με τίτλο «Η Ταπείνωση»(die demütigung), ήρθε η σειρά της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «DIE ZEIT» να γράψει σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Πόσο καιρό μπορούμε ακόμα να τα ανεχτούμε όλα αυτά» καυτηριάζοντας την προκλητική και ταπεινωτική στάση των ΗΠΑ προς την Γερμανία.

Η αντιαμερικανική τοποθέτηση των δύο, μέχρι πρόσφατα, προαμερικανικών γερμανικών ΜΜΕ, σημαίνουν πολλά για την επερχόμενη αλλαγή στη γερμανική εξωτερική πολιτική ή μήπως όχι;

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την κοινή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, μετά την αποχώρηση από την κοινή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μετά την πρόταση αμερικανού εισαγγελέα για καταδίκη του πρώην προέδρου της Volkswagen Martin Winterkorn για φυλάκιση 25 ετών με την κατηγορία «της συνωμοσίας και απάτης κατά των αμερικανικών αρχών» (“κανείς δεν μπορεί να εξαπατήσει τις ΗΠΑ” ειχε πει ο αμερικανός εισαγγελέας στην αγόρευσή του) ήρθε πριν μια εβδομάδα και ο νέος αμερικανός πρεσβευτής Richard Grenell να πει επιτακτικά προς τους Γερμανούς επιχειρηματίες «διακόψτε αμέσως τις μπίζνες με το Ιράν για να μην υποστείτε τις γνωστές συνέπειες»!

«Πόσο καιρό ακόμα μπορούμε να τα ανεχτούμε όλα αυτά, από μια χώρα που δεν συμπεριφέρεται πλέον ως εταίρος αλλά ως αντίπαλος», γράφει η “DIE ZEIT” συνεχίζοντας σε έντονο ύφος «Από το τέλος του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου ισχύει ένας κανόνας στις διεθνείς σχέσεις που λέει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη ρυθμίζονται από την “Ισχύ του Δικαίου” και όχι από το “Δίκαιο του Ισχυρού”» και καταλήγει η γερμανική εφημερίδα στο συμπέρασμα:«οι καλοπροαίρετες εκκλήσεις προς μια χώρα που δεν συμπεριφέρεται πλέον ως εταίρος αλλά ως αντίπαλος δεν οδηγούν πουθενά», προτείνοντας «απάντηση με αντίστοιχες

κυρώσεις, διότι αυτή είναι η μοναδική γλώσσα η οποία γίνεται κατανοητή από τον Ν. Τραμπ».



Η εφημερίδα θυμίζει εκείνες τις φωνές των Ελλήνων, που αγνοώντας τη διαχρονική και εντέλει ρεαλιστική ρήση του σοφιστή και ρήτορα Θρασύμαχου, που πριν 24 αιώνες είπε εκείνη την περίφημη φράση:«δίκαιον ἐστιν τὸ τοῦ κρείττονος συμφέρον - .Δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρού» και ξεχνάει τα ταπεινωτικά άρθρα κατά των Ελλήνων από το 2009 μέχρι σήμερα.



Με αφορμή το ελληνικό χρέος, όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ, με εξαίρεση εκείνα που πρόσκεινται στα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων- Οικολόγων, εκτόξευαν μέχρι χθες απειλές και έγραφαν τα πιο ταπεινωτικά άρθρα κατά της χώρας μας. Η διαμάχη ΗΠΑ και Ευρώπης, πέρα από τα αρνητικά της, έχει και κάποια θετικά, τουλάχιστον για τη χώρα μας. Με την επικείμενη μείωση των Γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, θα αναγκαστεί επιτέλους η Γερμανία να άρει τη μέχρι σήμερα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας ρίχνοντας χρήμα στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή ήταν η διαρκής έκκληση των ΗΠΑ από την εποχή του Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και του ΔΝΤ που ζητούσαν από τη Γερμανία μια πιο επιθετική πολιτική δημοσίων επενδύσεων στις χώρες της ΕΕ και διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς.

Εντέλει, το «Δίκαιο είναι το συμφέρον του Ισχυρού» δεν ισχύει μόνο για όσο διάστημα ανήκει κάποιος στον κατηγορία του αδύναμου. Δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: