Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΕΔΥΕΘ - Εκδήλωση για Νίκο Νικηφορίδη

Πριν από 67 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση του...
λαού μας, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν ένα μόλις 23χρονών παλικάρι, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον έστειλε εξό-ριστο αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δε λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδε-ών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμ-βάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτε-λεστικό απόσπασμα είναι «η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη». Η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους αντιιμπεριαλιστικούς – αντιπολεμικούς και φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινω-νική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκή αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Σήμερα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συμμετέχει σε όλους τους σχεδια-σμούς και συμβάλει ολόψυχα στην ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της νατοϊκής λυκοσυμμαχίας. Συνεχίζει τις δυσβάσταχτες για το λαό ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές δαπάνες. Έδωσε διαβεβαιώσεις από την πρώτη ακόμη στιγμή ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, για τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργα-σίας με το Ισραήλ, ενάντια στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης κι άλλων λαών της περιοχής. Αντί για το ξήλωμα των ξένων βάσεων και στρατηγείων από τη χώρα μας έταξε στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στο Αιγαίο και στην Αλεξανδρούπολη, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της Σούδας και των άλλων αμερικανο-νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών.

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι διεθνείς συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για το μόνο που ενδιαφέρονται, είναι πως θα προωθήσουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμ-φέρονται των δικών τους μονοπωλίων. Το ΝΑΤΟ είναι ο δολοφονικός μηχανισμός των επεμβάσεωn και των πολέμων, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά, όπως και η ΕΕ, τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων, υποστηρίζει τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ευθύνεται για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιο-χή. Ευθύνεται για τους χιλιάδες νεκρούς, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Στο θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) θέλουν άμεσα να προ-χωρήσουν στην ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να ολοκληρώσουν τη ΝΑΤΟποίη-ση των Βαλκανίων, για να κατακτήσουν καλύτερες θέσεις και υπεροχή έναντι της Ρωσσίας και της Κίνας στην περιοχή. Από δίπλα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο σημαιοφόρος αυτών των συμφερό-ντων, ο «μεντεσές» αυτής της πολιτικής. Σπεύδει να κλείσει άρον άρον τις εκκρεμότητες με το γειτο-νικό κράτος, χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, χωρίς την απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύ-νταγμά του. Είναι ψευδές και υποκριτικό το δήθεν ενδιαφέρον της για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και λαών. Το μόνο, που την ενδιαφέρει, είναι η προώθηση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, η επανα-κατάκτηση θέσεων και μεριδίων στις αγορές, που η ελληνική αστική τάξη τις έχασε στα χρόνια της κρίσης.
Σήμερα πιστεύουμε, ότι η καλύτερη τιμή στο Νίκο Νικηφορίδη και στους χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους, για ένα καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και φωτεινό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδα-νικά. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού και φιλειρηνικού κινήματος ειρή-νης, κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουν τη δική τους σημαία της της συ-ναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας.
Όλοι μαζί να διατρανώσουμε:
 Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!
Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!
 Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις, που βρίσκονται στη χώρα μας.
 Να κλείσει το Νατοϊκό Στρατηγείο NRDC, που βρίσκεται στο πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού.
 Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα κι έχουν συμφέρον μαζί να τα λύσουν. Ενάντια στους εκμεταλλευτές, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ – ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Όλες και όλοι την Κυριακή, 4 του Μάρτη 2018, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα
για τον Νίκο Νικηφορίδη, για να ανανεώσουμε τον όρκο συνέχισης του αγώνα του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00μ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη,
στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι
από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί
σε αίθουσα του Δημαρχείου Συκεών, που βρίσκεται δίπλα.
Θεσσαλονίκη 27/02/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: