Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Κεφάλαιο» 148 ετών (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την επέτειο από την έκδοση του Κεφαλαίου του Καρλ Μαρξ, πριν από 148 χρόνια, την 1η Οκτωβρίου του 1867, έξυπνο βίνετο, εξηγεί...
τη θεωρία του γερμανού φιλόσοφου, θεμελιωτή του κομμουνισμού, σε πέντε λεπτά



«Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το θέμα όμως είναι να τον αλλάξουν», έγραφε ο Καρλ Μαρξ το 1845.

Το «Κεφάλαιο» γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων στο Σόχο, εν μέσω πολιτικών φιλονικιών και μιας προσωπικής τραγωδίας. Ο πρώτος τόμος δημοσιεύτηκε το 1867, αλλά μόνο μετά τον θάνατο του Μαρξ θα επηρέαζε σημαντικά στοχαστές, συγγραφείς και επαναστάτες, από τον Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ως τον Λένιν.

Ένα ευφυές και καλογραμμένο βιβλίο, που δείχνει ότι, εκτός από μια στεγνή οικονομική πραγματεία, μπορεί να διαβαστεί σαν γοτθικό μυθιστόρημα, οι ήρωες του οποίου υποδουλώνονται από το τέρας που οι ίδιοι δημιούργησαν: τον καπιταλισμό.

«Όσο υπάρχει καπιταλισμός», σύμφωνα με τον συγγραφέα, δημοσιογράφος και μελετητής του Μαρξ, Φράνσις Γουίν, «θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε "Το Κεφάλαιο" και φυσικά να προσπαθούμε να το κατανοούμε».

thepressproject


Δεν υπάρχουν σχόλια: