Tα δημοσιευμένα άρθρα εκφράζουν τις προσωπικές θέσεις και αντιλήψεις των συντακτών τους και δεν αποτελούν την επίσημη θέση του παρόντος Ιστολογίου.
Δημοσιεύματα με απρεπείς λέξεις ή εκφράσεις δεν δημοσιεύονται και ανάλογα σχόλια διαγράφονται χωρίς την παραμικρή πρόθεση λογοκρισίας.



Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Σαν σήμερα... 22 Μάρτη




1594 Ο Ερρίκος της Ναβάρας μπαίνει στο Παρίσι, ως βασιλιάς Ερρίκος ο Δ' και ξεκινά τη δυναστεία των Βουρβόνων, που από το 1700 επεκτάθηκαν και...
στην Ισπανία, όπου βασιλεύουν ακόμη (βασιλιάς Χουάν Κάρλος ο Α').
1599 Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος Άντονι Βαν Ντάικ.
1821 Επαναστάτες από τη Μάνη περικυκλώνουν την πόλη της Καλαμάτας και την επόμενη μέρα την απελευθερώνουν. Εκεί, με πρωτοβουλία του Φιλικού κοτζαμπάση Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκροτείται η Μεσσηνιακή Γερουσία, που εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τους σκοπούς της Επανάστασης.
1832 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος.
1934 Οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ταξί και λεωφορείων της Αθήνας και του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα τη μείωση της τιμής της βενζίνης, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας κ.ά. Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς, οι οποίοι με τη σειρά τους στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους του Μαραθώνα, των Μεγάρων και της Λιβαδειάς. Η αστυνομία κάνει χρήση όπλων, πυροβολεί και τραυματίζει πολλούς από τους απεργούς. Η Ομοσπονδία, που βρίσκεται στα χέρια των ρεφορμιστών, χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις.
1944 Γερμανικά στρατεύματα και τμήματα της αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΠΑΟ (Πανελλήνια Αντιστασιακή Οργάνωση) κυκλώνουν και καίνε ολοκληρωτικά το χωριό Ελευθεροχώρι Γιαννιτσών, δολοφονώντας όσους βρήκαν μέσα στο χωριό, γέρους, γυναίκες και παιδιά.
1945 Συγκροτείται στο Κάιρο ο Αραβικός Σύνδεσμος με ιδρυτικά μέλη την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα ο Σύνδεσμος διαθέτει 22 κράτη - μέλη.
1946 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Υπεριορδανίας με την ονομασία Βασίλειο της Ιορδανίας.
1947 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξοντώνουν στο Γεράκι της Σπάρτης το δήμιο του λαού της Λακωνίας Κατσαρέα και τον υπαρχηγό του Παπαδάκο. Σε αντίποινα, συμμορίες του Κατσαρέα επέδραμαν στο Γύθειο και με τη συνδρομή των Αρχών άνοιξαν τις φυλακές, πήραν 32 πολιτικούς κρατούμενους και τους έσφαξαν στην πλατεία της πόλης μαζί με άλλους 10 κατοίκους.
1982 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο.
2008 Πεθαίνει ο Κουβανός μουσικός Ισραέλ «Κατσάο» Λόπες, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής μάμπο.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης


              902

Δεν υπάρχουν σχόλια: